MEDENCEFEDÉSI TÍPUSOK

 

Kapcsolat:

Telefon: +36 20 510 3919 
E-mail: info @ alfapool.hu

KONCEPCIÓ

A medencefedés több mint egy elegáns kerti elem, mely védi a medencét a szálló portól, levelektől, szennyeződésektől, és nem utolsó sorban véd a vízbe eséstől (kisgyermekes családoknál kiemelt fontosságú). Mindezen túl csökkenti illetve meggátolja a medencevíz párolgását és hőveszteségét.

Hogyan befolyásolja a medencefedés a medence vizének hőmérsékletét?

 • A polikarbonát lemezek úgy viselkednek mint egy üvegház. Napsütéskor átengedik a nap sugarait, de felhős időben a szórt napfény kellőképp felmelegíti a medencefedés belső légterét. Éjszaka, vagy hidegebb időszakokban a belső légtér hőveszteségét jelentősen csökkenti.
 • A fürdési szezon kezdetén a fűtetlen medence vizét a közvetlen napfényben naponta 2°C-os is képes emelni.
 • A medence vizének hőmérséklete közvetlen napfény hiányában de tiszta napokon is emelkedik.
 • A víz kipárolgása hőveszteséggel jár. Ha például a hőmérsékleti különbség a víz és a környezeti levegő között 3°C, akkor egy 32m3-es medence vízvesztesége a kipárolgás folytán naponta kb 40 liter és egy 80m3-es medencénél ez a vízveszteség már 100 liter naponta. A medencefedés jelentősen csökkenti a víz kipárolgását azzal hogy elzárja a vízfelületet a külső atmoszférától.
 • Egy másik hatásos módszer a víz kipárolgásának csökkentésére ha a víz felületére szolárfóliát (speciális UV álló anyagból készült, a víz felszínén úszó és azt teljesen lefedő buborékfólia) terítünk. Sajnos azonban ennek a módszernek a hátránya, hogy a szolárfólia felületén a por, kosz megül, és ezek így könnyen a vízbe is bemosódhatnak. Azonban ha a szolárfóliát a medencefedés alatt alkalmazzuk, akkor jelentősen csökkenthetjük a víz kipárolgását és annak hőveszteségét.
 • Amennyiben a medencefedés belső légtere túlságosan felmelegedne, csak tolja egymásba a fedés szegmenseit, így pillanatok alatt a szabad ég alatt úszhat medencéjében.

A gyártás

 • Medencefedéseinket az egyedi igények figyelembevételével tervezzük meg. Így minden egyes fedés személyre szabottan, előzetes ingyenes felmérést követően kerülnek gyártásra.

A szegmensek (kocsik) mozgatása

 • A medencefedés szegmensekből (kocsikból) áll össze, melyeket egy speciális sínrendszeren lehet mindkét irányba mozgatni. A csapágyazott kerekek könnyed mozgatást biztosítanak, így az elemek mozgatását egy ember egyszerűen elvégezheti.

A szerkezet ellenállása a környezeti viszonyokhoz képest

 • A szerkezet a normál szabadtéri időjárási viszonyoknak ellenáll, legyen az csapadék, napfény, eső/hó, alacsony vagy magas hőmérséklet (-50°C-tól +115°C-ig), továbbá ellenáll a belső környezeti viszonyoknak (magasabb páratartalom, kémia elemek jelenléte a vízben és a gőzben, levegőben). Azonban a medencefedést óvni kell a nyílt lángtól, a nagyon magas hőmérsékletektől, savaktól vagy reaktív folyadékoktól (főképp magas koncentrációban), mivel ezek megsérthetik a polikarbonát paneleket. Erős mechanikus hatástól a medencefedés deformálódhat, mely a medencefedés funkcionalitását korlátozhatja.

A medencefedés karbantartása

 • A polikarbonát elemeket rendszeresen meg kell tisztítani a felületi portól, lerakódásoktól. A legtöbb esetben elegendő locsolótömlővel lemosatni róla a lerakódásokat, azonban ha nagyon elkoszolódott, akkor tiszta vízzel előbb öblítsük le, majd puha ronggyal mossuk le. Ügyeljünk arra hogy a használt kendő folyamatosan tiszta maradjon (homoktól, kavicsoktól és egyéb szennyeződésektől mentes legyen, mert ezek megkarcolhatják a polikarbonát felületét) és sűrűn cseréljük a mosáshoz használt vizet.
 • Tisztító paszták használatát lehetőleg kerüljük, mert ezek apró karcokat hagyhatnak a polikarbonát felületén. Sose használjunk benzint, acetont vagy bármilyen hasonló szert a takarításhoz, mivel ezek megmarhatják az anyagot. Forró felületet lehetőség szerint ne takarítsunk.
 • A szerkezet ellenáll a korróziónak, így a vízzel való lemosáson kívül más egyéb karbantartást nem igényel. Egyedül a mozgó elemeket – zsanérok, ajtózárak – kell időközönként ellenőrizni.

A medencefedés védelme erős szél ellen

 • Hogy medencefedésünket egy erősebb szél fel ne emelje, a vihar előtt célszerű teljesen bezárni a fedést, azaz az összes szegmenst ki kell húzni (azaz a medencét lezárni vele), zárjuk be az összes ajtót, nyílást, és a végfalakat rögzítsük.

Hó elleni védelem

A tél folyamán ne engedjük, hogy nagyobb mennyiségű hó rakódjon le a fedés felületén. Egy 10cm vastag hóréteg súlya elérheti a négyzetméterenkénti 100kg-ot is. A nagyobb méretű, szélesebb vagy laposabb kivitelű medencefedések vannak legjobban ennek a veszélynek kitéve. Vastagabb hóréteg a saját súlya miatt könnyen benyomhatja, eldeformálhatja a szegmenseket. Azon a területeken ahol általában télen nagyobb hómennyiség szokott hullani, ott célszerű az egyes szegmenseket összehúzni.